Кулинарни рецепти » Желирана зеленчукова салата

 Желирана зеленчукова салата

Продукти:

• 3 ч.ч. ябълков сок
• 2 с.л. желатин
• 1 к.ч. лимонов сок
• 1 ч.ч. ситно нарязана целина
• 4 ч.ч. настъргани моркови
• 1 к.ч. ситно нарязана зелена пиперка
• 3 ч.ч. ситно нарязано зеле
• 1 к.ч. ситно нарязан зелен лук

За лимоновата майонеза:

• 1 ч.ч. майонеза
• 2 ч.л. горчица
• 1/2 к.ч. лимонов сок
• черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

На слаб огън разтваряме желатина в ябълковия сок. Прехвърляме желатиновата смес в по-голям съд и я оставяме да престои в хладилник 30-40 мин, докато достигне гъстотата на неразбит белтък.

Смесваме ситно нарязаната целина с 1к.ч. от желатиновата смес и я разстиламе на дъното на леко намаслена правоъгълна тавичка.

Смесваме 3 к.ч. от желатиновата смес с настърганите моркови и разстиламе половината от новата смес върху целината. Поръсваме отгоре ситно нарязаните лук и пиперка. След това разстиламе останалия желатин, който сме смесили със ситно нарязаното зеле. Накрая покриваме с останалата смес от желатин и моркови, подравняваме и оставяме салатата да престои поне 1 нощ в хладилник.

Смесваме майонезата, горчицата, лимоновия сок и черен пипер на вкус и интензивно бъркаме, докато получим еднородна смес.

Изваждаме тавичката със желиралата салата от хладилника, потапяме я за секунди в гореща вода, обръщаме в широк съд и нарязваме салатата на порции. Поднасяме я, гарнирана с лимонова майонеза.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Начало