Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 29.
КОЙ ГОТВИ
Ивайло Рангелов е на 29 години. Работи като главен готвач в панорамния ресторант "Ла тераса ди Сердика". Готвил е на много известни българи и чужденци, сред които московския кмет Юрий Лужков, актрисата Ленор Варела, Жозе Барозу и други. Ивайло е фен на френската и италианска кухня, но често приготвя авторски ястия. За читателите на вестника той направи нещо, което готви за първи път. Фен е на рапа, дори има записани няколко свои парчета.
ПРОДУКТИ
За 1 порция:
* 80 г риба тон
* 1 пъдпъдъчено яйце
За лимоненото желе:
6 лимона, 1 л. мед, естествен желатин от водорасли
Два вида брускети:
брускети с песто сос и рукола, босилек и кашу,
брускети със сушени домати и пармезан
За декорация: сушени домати, лук, фризе (къдрава салата), 2 вида пестос, сушена маслина, див лук и редукция от балсамиран оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Накълцваме на ситно прясното месо от риба тон и го овкусяваме със сол, черен пипер и малко зехтин. Оформяме го в ринг, а отгоре слагаме жълтъка от пъдпъдеченото яйце. Поръсваме със сушени подправки.
2. Лимоненото желе го приготвяме, като варим сока от 6-те лимона, лъжичката мед, малко вода и естествен желатин от водорасло. Бъркаме го добре, а като се свари, го охлаждаме.
3. Брускетите ги намазваме със сосовете и печем 5 мин във фурна на 160 градуса.
4. Предлагам ви ястието за вечеря с чаша бяло вино или розе, но след това е хубаво да се подкрепите с доза шоколад.