Блог на група експериментатори
Търсене

Къпиново парфе с чиа желе

Първата снимка на вкусния десерт е „полуизядена“, тъй като фотографката-готвач се отчая от неуспешните десертни снимки и от критиката на колегите относно същите снимки и в миг на отчаяние реши поне да си изяде десерта, който направи с такъв ентузиазъм.

Оригиналната рецепта за Къпиновото Парфе е с боровинки, но в ранните часове открих в Пикадили само замразени къпини и ягоди. Тъй като ягодите вече ги експлоатирах в един друг пост, днес реших да правя десерт с къпини. Добре че реших! Получи се супер вкусен десерт. Не много сладък, без топлинна обработка. Без захар, без разни бели брашна и други вредни чудесии. Обичам обикновени рецепти, без много съставки и по възможност да не отнемат много време. Тази определено е такава!

Рецепта за къпинково парфе

За пудинга от къпини:
2 чаши къпини
1 чаша кашу (накиснато и измито)
6 с.л. течен подсладител (може агаве)
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. чиа семена
3 ч..л. кокосово масло разтопено на водна баня

Всички съставки се завъртат в блендер, докато не се получи гладка смес.

Забележка: Аз добавих малко повече чиа, по-малко кашу. Добавих и вода, за да може да се завърти блендера. В противен случай ще трябва да се използва друг уред.

За къпиновото желе:

2 чаши къпини
4 ч.л. течен подсладител (може агаве)
2 ч.л. лимоново сок
2 ч.л. семена от чиа

Всичко се смесва и се оставя за около 20 минути, за да може чиата да набъбне и да се превърне в гел.

Ето как изглежда желето с чиа, за която е препоръчително да се смесва с течности. Почти веднага започва да абсорбира и увеличава размера си.

Семена от чиа забъркани с къпини, лимон и агаве

Снимка на десерта преди да бъде наяден..

Парфе с желе от чиа

И накрая ми остане доста къпинова смес и реших да пробвам различни варианти, като  направих единият от слоевете от сурови конопени семена, а друг от орехи. За основа сложих банани. Ето и резултата..

Банани за основа, къпинков пудинг, ред с орехи.

Още пудинг..

По средата на тази чаша има сурови конопени семена, които не се виждат. Пудинга ги „превзе“. Отгоре има още конопени семена за украса. Поляти са със сироп от агаве. За основа могат се сложат различни плодове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *