„Трудните” продукти искат познания по етикет и сръчност
<i><b>Помните ли как героинята на Джулия Робъртс във филма &ldquo;Хубава жена&rdquo; се отказа от непознатия й десерт и &bdquo;изстреля&rdquo; в другия край на залата изплъзналия се от ръцете й охлюв?</b></i><br /> <br /> За да не се окажете в същото нелепо положение, предварително се подгответе за приемането на &ldquo;трудни&rdquo; продукти. Някой път може да ви поднесат нещо толкова екзотично и изискано, че никаква степен на интелигентност да не може да ви помогне да се справите с него. Раци, приготвени по специален начин риба и дивеч, фоа гра... Как се ядат тези неща? Не се притеснявайте да попитате сервитьора - той е длъжен да ви помогне. Или наблюдавайте по-опитните.<br /> <b><br /> Яде ли се дивеч с ръце?<br /> <br /> </b><i><b>Явно това е вечен въпрос! Ако отговорът е &ldquo;да&rdquo;, каква точно птица може да се хване с ръце на празничната маса?</b></i><br /> <br /> От времето на Екатерина ІІ, когато всеки руски богаташ имал френски готвач, се е запазил един анекдот. Веднъж граф Шувалов решил да си поръча за обяд традиционно руско ястие &ndash; печена гъска. &ldquo;Но как?! &ndash; с трагичен тон възкликнал готвачът французин. &ndash; Да приготвя и да поднеса на масата печена гъска? И вие ще я късате с ръце? Не, мосю, по-добре веднага да ме върнете обратно във Франция!&rdquo;. Разбира се, идеално би било да използвате прибори, но няма правила без изключения. Едно от тях е например пилето табака, което може да се яде с ръце! Преди и след това обаче трябва да изплакнете ръцете си в специално сервирана купа с вода и да ги подсушите със салфетка.<br /> <br /> <b>Това е вашата желирана риба...<br /> </b><br /> По степен на сложност на употребата им рибните ястия се нареждат на първо място. Как да се оправите с всевъзможните прибори за ядене на риба?<br /> <br /> Печената и варена риба - например бяла или шаран, се ядат с помощта на прибор, състоящ се от нож с лопаткообразна форма и рибна вилица. Ако нямате такива прибори, използвайте две обикновени вилици. Когато сте на масата у дома, можете да ядете рибата с една вилица, като я държите с дясната ръка и си помагате с парче хляб в лявата. Обикновеният нож за хранене, който се сервира в ресторантите за ядене на месо, не се използва за рибата.<br /> Ако рибата е изпечена цяла - така често се поднася пъстървата, първо свалете кожата и с помощта на лопаткообразния нож отделете филето. След като го изядете, отстранете костите и изяжте втората част от филето.<br /> <br /> <b>Колкото до раците, това необичайно блюдо се яде само с ръце!</b><br /> С морските дарове се поднася резен лимон. Това не е украшение, а вкусно допълнение към блюдото. Изстискайте сока от лимона с изпъкналата страна на вилицата, и вкусът на ястието ще стане по-изискан.<br /> <b><br /> Неустоимата дума &bdquo;десерт&rdquo;<br /> </b>На масата са поднесени ябълки, праскови, киви. Как се ядат те?<br /> При употребата на пресни плодове от вас се изисква да покажете ловкост на еквилибрист. На светски прием не е прието да се отхапва от целия плод. Ще се наложи да вземете нож и вилица и да разрежете плода на четвъртинки. След това набождате парченцето с вилица и сваляте кожицата му с ножче. За да се задържи парченцето плод върху вилицата, се иска особено майсторство. Е, допустимо е да изчистите плода, като го държите в ръка, а не на вилица - така е значително по-лесно. Почистените плодове се ядат от чинийка, като задължително се ползват нож и вилица.<br /> <br /> <b>Петте основни правила</b><br /> <br /> 1. Ако ястието може да се консумира с вилица, откажете се от другите прибори.<br /> 2. Когато сте на шведска маса, не слагайте в една чиния месо, риба и плодове - по-добре си сервирайте от масата на няколко пъти.<br /> 3. Ако започнете да ползвате приборите, подредени на масата, вече не ги оставяйте върху нея.<br /> 4. Не дояждайте супата до последната лъжица или остатъците от соса - нека остане малко на дъното на чинията.<br /> 5. Когато приключите с храненето, сложете ножа и вилицата върху чинията успоредно, като стрелките на часовника, съответстващи на 17 ч.<br /> <br /> <b>Петте &bdquo;не бива&rdquo;</b><br /> <br /> 1. Не бива да сядате на масата, още по-малко да започвате да се храните, преди всички да са седнали.<br /> 2. Когато сте на масата, не бива да водите разговори за политика, религия и болести.<br /> 3. Не бива да вдигате от пода и да слагате на масата случайно паднал прибор.<br /> 4. Въпреки спорното мнение не бива да ползвате клечки за зъби, докато сте на масата. Ако е наложително, направете го в тоалетната.<br /> 5. Не бива да навивате салфетката около пръста си, да я размахвате, да правите с нея фигурки или след като приключите с храненето, да я оставяте на облегалката на стола.<br /> <br /> <b>Фоа гра е празничен деликатес</b><br /> <br /> Фоа гра (от френски Foie gras &ndash; &ldquo;мазен черен дроб&rdquo;) е един от най-изисканите деликатеси в света наред с черния хайвер и трюфелите. Този дроб се взима от охранени гъски и патици и има изключително нежен вкус. Историята на фоа гра води началото си от ХVІІІ век. По-късно в блюдото били добавени черни трюфели (подземни гъби) от френската провинция Перигор. Така се родила формулата на класическия фоа гра: &ldquo;пастет от гъши черен дроб по страсбургски в перигорски трюфели&rdquo;. Фоа гра се поднася с гъби, с конячен сос, с киви и грозде, с лук и ябълки.<br /> <br /> Как се яде? Това е пастет. Поднася се в охладени чинийки. Понякога се консумира с вилица, като се отрязват парченца с нож. Обикновено обаче, като при всеки пастет, върху парченца хляб се поставят парченца от него, но без да се намазват. Идеалният хляб за фоа гра е подобен на френската франзела или бял хляб без добавки. Поднася се с млади и леки вина или шампанско.<br /> <br /> <b>На коктейл</b><br /> <br /> На приеми често се предлага шведска маса с различни ястия, сандвичи и хапки.<br /> <br /> - Сандвичите не се държат в ръка и не се отхапват от голямо парче. Ако сте взели готов сандвич, трябва да го ядете с нож и вилица, като отрязвате парченца и ги слагате в устата си. Ако си избирате сирене или колбас и искате да си направите сандвич сами, хлябът се поставя в чинийка (НЕ на дланта!), намазва се с масло и, като се придържа с два пръста на лявата ръка, с вилица се добавят колбас или сирене. От този сандвич също се режат малки парченца.<br /> <br /> - Ако искате да хапнете малки сандвичи канапета на клечки, сложете няколко в чинията си и едва тогава &ndash; в устата. Канапето се изяжда на една хапка. Празните клечки се поставят встрани и не се използва за почистване на зъбите.